
Deze review is in de Nederlandse taal.
De Triumph Trident 660
Triumph richt haar peilen op een geheel nieuwe doelgroep motorrijders. Dit doen ze door een geheel nieuw model in hun assortiment toe te voegen, namelijk de Triumph Trident 660. Ik had de mogelijkheid om de nieuwe Trident een middagje te testen en mijn bevindingen over deze motor met jullie te delen!
Looks
Laten we is beginnen met het uiterlijk van de motor. Het is een moderne nakedbike met naar mijn idee een retro tintje. Het is duidelijk te zien dat Triumph niet heeft bespaard op de afwerking van de motor. Het lakwerk en overige details zien er zoals we mogen verwachten van Triumph goed uit! Wat opmerkelijk is dat Triumph bij deze nakedbike gekozen heeft voor een enkele, ronde koplamp in plaats van de smaakgevoelige dubbele koplampen. De 7 inch ronde koplamp is volledig LED uitgerust. Een leuke detail is het geïntegreerde Triumph logo in de koplamp. Triumph heeft ervoor gekozen om deze motor ook te voorzien van LED richtingaanwijzers, waar ik persoonlijk enorm fan van ben!
Nog een opmerkelijk punt van de Trident 660 is de ronde achterkant van de motor waar het achterlicht erg mooi het achterwerk volgt. Het lijkt in eerste instantie of je wat mist aan de achterzijde van de motor. Als je goed kijkt zie je dat Triumph gekozen heeft om het kenteken niet op de traditionele plaats te plaatsen, maar centraal bij het achterwiel. Ik ben er zelf nooit zo’n voorstander van, maar bij dit design vind ik dat het helemaal tot zijn recht komt!
De Trident 660 is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Ik reed zelf op de Crystal White kleurstelling. In de winkel stonden ook twee verkochte Tridents in de kleurstelling Silver Ice Diablo Red. Deze kleurstelling vond ik zelf het mooiste. Hier zat de Triumph logo ook groot op de tank, wat er erg sjiek uitzag!

Op links de kleurstelling Silver Ice Diablo Red. Op rechts de Crystal White kleurstelling
Display
Het ronde display is ontworpen voor het optionele connectiviteitssysteem dat turn-by-turn navigatie, GoPro-, en telefoon- en muziekbediening via de schakelaars mogelijk maakt - allemaal duidelijk weergegeven op het TFT-scherm. Ik denk dat Triumph een grote slag geslagen heeft met deze opties in het display ten opzichte van de concurrenten in dezelfde prijsklasse. Triumph heeft ervoor gekozen om de toerenteller constant te laten knipperen tijdens het rijden. In het begin vond ik dit storend. Na een tijdje rijden valt het niet meer op en ervaarde ik het niet meer als vervelend. Het display is verder goed af te lezen, al vind ik de cijfers van de toerenteller wat aan de kleine kant. Misschien word het toch echt tijd voor een bril….

Rijmodi
De Trident 660 heeft de rijmodi Road en Rain, die de gashendel en traction control van de motorfiets aanpassen voor maximale controle (waarbij de Rain-modus voor een zachtere reactie zorgt voor meer veiligheid), elektronische gasklepregeling voor een heldere, nauwkeurige gasrespons, schakelbare tractioncontrol die ingrijpt als dit nodig is. Uiteraard is de motor ook voorzien van ABS.
Sloffen
Goede banden onder een motor vind ik echt noodzakelijk. Ik heb met veel verschillende type en merken banden gereden en kan zeggen dat elke band anders is. De Triumph Trident 660 wordt standaard afgeleverd met Michelin 'Road 5'-banden. Deze banden zijn voor mij niet geheel onbekend. Ik heb zelf ongeveer 30.000 kilometer met deze banden gereden in verschillende weersomstandigheden en op verschillende motoren. Ik ben van mening dat dit erg goede allround banden zijn. Deze banden doen het eigenlijk overal wel goed. Op warme zomerse dagen tot op koud en nat wegdek. Voor zowel een beginnende als ervaren motorrijder weet ik zeker dat deze banden uitermate geschikt zijn en alle vertrouwen zullen geven die je nodig hebt!

Genoeg gepraat, nu de weg op!
Toen ik de motor startte, begon mijn motorhart gelijk sneller te kloppen. Ik hoorde het goed, het voor mij o zo vertrouwde 3-cilinder geluid! Ik nam plaats achter het stuur. Het viel me direct op dat de motor voor kleinere rijders ook zeer geschikt is. Ik kwam met mijn 1,74m makkelijk met beide voeten aan de grond.
Vanaf het moment dat ik weg reed voelde de motor heel vertrouwd aan. Het soepele 3 cilinder blok trekt soepel op zonder hakken of stoten. Vanaf 3500 touren merk je dat het blok echt begint te trekken. Het krijgt dan een speels karakter wat op bochtige wegen en binnen de bebouwde resulteert in een grote glimlach op je gezicht. De motor blijft ondanks zijn speelse karakter vertrouwd aanvoelen en produceert met zijn standaard uitlaat een degelijk geluid. De tractiecontrole grijpt niet onnodig snel in waardoor je niet gestoord word tijdens speels rijgedrag. Wie denkt deze motor is even op zijn achterwiel te trekken heeft het wel mis. Dat laat de tractiecontrole niet toe, wat naar mijn mening best een gemis is. Ik bedoel, je wilt toch soms wat rebels bij een stoplicht weg rijden…
De Trident 660 wordt niet standaard geleverd met een quickshifter. Dit behoort wel tot een van de opties die je bij de dealer kan laten monteren voor zowel op als terug schakelen.
Voor de rest voelt de motor erg ligt en wendbaar aan. Wat mij enorm verbaasd is ondanks het naked en slanke design de winddruk op de rijder minimaal is. De vraag is dan ook of een windschermpje wel echt nodig is. De Showa up side down voorvork doen het prima. De veringen filteren de meeste oneffenheden in het wegdek weg waardoor je niet voor verassingen komt te staan. De remmen van de Trident 660 vallen me ook helemaal niet tegen. De Nissin remmen grijpen goed in en komen voor het vermogen en gewicht van deze motor niks te kort.
Na 150 kilometer rijden zat de motor nog steeds comfortabel. Ik had geen last van pijntjes in mijn polsen, rug of kont. Het brede zadel en de semi-sportieve zithouding zorgen ervoor dat je langere tourritten zonder problemen volhoud.

Doelgroep
Wie koopt nou zo’n Triumph Trident 660? Ik denk dat dit een erg breed publiek is omdat de Trident 660 echt een allemans vriend is. Van her-opstappers, beginnende motorrijders tot ervaren motorrijders. Wat zeker is dat je veel motor voor je geld krijgt. Want voor 9100 euro rijdt je de gloednieuwe Trident 660 al. Dit is naar mijn mening een redelijke prijs voor wat je er voor terug krijgt. Wat natuurlijk ook niet gek is om te vermelden, is dat deze motor ook op 35 KW leverbaar is. Dit is voor beginnende motorrijders die bijvoorbeeld met hun A2 rijbewijs zitten ideaal. Je kan er dan voor kiezen om hem op vol vermogen te laten zetten als je je zware rijbewijs hebt gehaald!
Streettriple
De Trident 660 is absoluut niet te vergelijken met de Streettriple. De Trident 660 is niet ontwikkeld voor top prestaties. De Trident is een makkelijker te rijden motor met een compleet eigen karakteristiek motorblok. Maar vergis je niet, het 81 pk en 64 NM sterkte motorblok is ruim voldoende om hard en rebels te kunnen rijden.
Uniek in zijn klasse
De Trident 660 is op dit moment uniek in zijn klasse door de 3 cilinders. De concurrentie van de Trident 660 beschikken allemaal over twee cilinders, wat natuurlijk ook zijn charme heeft. Ik raad iedereen aan die in de klasse MT07, Z650 of Trident 660 geïnteresseerd is een proefrit op alle drie motoren te maken. Zo kan je goed kijken wat beter bij je past: een twin of een triple ?
Conclusie
Ik vind dat Triumph er goed in geslaagd is om een totaal nieuwe dynamische motor neer te zetten in een al bestaande categorie met goede concurrenten. Ik denk dat het karakteristieke uiterlijk en koppelrijke motorblok veel motorrijders in deze doelgroep zal aantrekken mits ze deze triple de kans geven! De Trident 660 heeft een goede wegligging door de goede vering, banden en frame. De tractiecontrole en de ABS doen het ook erg goed. Door al het bovenstaande geeft de motor je een hoop vertrouwen tijdens het rijden. En wat ook niet geheel onbelangrijk is: De onderhoudsinterval van deze motor is om de 16.000 kilometer! Ik zou deze motor beoordelen met een dikke 9 !
Met dank aan Motor centrum Rijen voor het gebruik maken van hun Triumph Trident 660!




Technische gegevens en prijzen
Motor
Type: Vloeistofgekoelde driecilinder
Cilinderinhoud: 660 cc
Maximaal vermogen: 81 pk bij 10.250 opm.
Maximaal koppel: 64 Nm bij 6250 opm.
Transmissie: 6 versnellingen
Eindoverbrenging: ketting
Rijwielgedeelte
Frame: stalen perimeter frame
Voorvork: 41 mm UPSD niet instelbaar
Achterschokbreker: Monoshock met instelbare veervoorspanning
Remmen voor: Dubbele 310 mm schijven met radiaal gemonteerde Nissin tweezuigerremklauwen, ABS
Remmen achter: 250 mm schijf met zwevende enkelzuiger remklauw; ABS
Voorwiel: 17 inch
Achterwiel: 17 inch
Afmetingen
Wielbasis: 1401 mm
Zithoogte: 805 mm
Rijklaar gewicht: 189 kg
Tankinhoud: 14 liter
Prijzen en garantie
Garantie: 2 jaar
België: 7.995 euro
Nederland: 8.995