Kawasaki Z900 Performance 2021 test

Gepubliceerd op 25 april 2021 om 17:00

Deze review is in de Nederlandse taal.

De Kawasaki Z900 Performance

De Kawasaki Z900 is sinds zijn introductie een groot succes in Nederland. De Z900 heeft vanaf 2020 flink wat updates gehad. Kawasaki heeft de Z900 compleet vernieuwd met onder andere een nieuw design, een vernieuwd frame, aangepaste injectie- en veerinstellingen en nog een aantal punten aan het uitrustingspakket. Volgens Kawasaki is de Z900 de beste in haar klasse. Aan mij de eer om het 2021 model van de Z900 Performance twee weken lang uitvoerig te testen.

 

De looks

Al jaren worden verschillende Kawasaki modellen ontwikkeld in de zogenoemde Sugomi styling. Persoonlijk vind ik deze styling een echte eye catcher. Het oogt agressief en dominant tegelijk. Je krijgt in ieder geval het gevoel dat je op een motor zit met ‘ body ’.

Vanuit Kawasaki kreeg ik de Z900 Performance mee in de kleurstelling Metallic Flat Spark Black- Red. Deze kleurstelling in combinatie met de Sugomi styling is om je vingers bij af te likken. Je ziet dat er echt over dit design is nagedacht. De velgen, frame en de stikkers in het mooie donkere rood, de rest van het kuipwerk in het mat zwart. Ik hoef denk ik niemand uit te leggen dat de combinatie van mat zwart met rood geweldig mooi afsteekt. Toch is niet iedereen blij met deze kleurstelling. Zo ontving ik berichten van meerdere Kawasaki fanaten dat een Kawasaki maar één kleur hoort te hebben: Groen.

Verder zat er op de Z900 Performance een mooie zwarte kuipruit en een speciaal voor de Z900 ontwikkelde Akrapovic Carbon uitlaat. Deze Akrapovic uitlaat ziet er erg mooi uit!

Alle verlichting op de motor is compleet LED uitgevoerd. De koplamp van de Z900 vind ik erg goed gelukt. De twee Led haaltjes naar beneden maken de koplamp spannend.  Ondanks dat de richtingaanwijzers LED zijn uitgevoerd vind ik het design wat lomp en simpel. Dit doet naar mijn mening wat afbreuk aan de rest van de motor, die er gelikt uitziet. Het achterlicht van de motor ziet er goed uit. Als je goed kijkt zie je de ‘ Z ’ in de LED verlichting terug komen.

Connectiviteit

Het display van de Z900 is een 10,9 cm breed multifunctioneel TFT-kleurendisplay. Op dit display kan je allerlei essentiële informatie aflezen. Maar het gaat verder dan dit: je kan ook een e-mail of telefoon notificatie aflezen. Het display laat echter alleen zien dat er een mail of berichtje is binnen gekomen op je telefoon, maar niet wat er in staat.

Een geïntegreerde Bluetooth chip stelt de rijder in staat om verbinding te maken met de motor via de unieke Kawasaki Rideology App. Via de app kan informatie over het voertuig worden bekeken zoals resterende hoeveelheid brandstof, de afgelegde afstand en het onderhoudsschema. Toch wel geinig!

Rijmodi

Voor de Z900 is gekozen voor vier verschillende rijmodi, welke KTRC en Power Modes met elkaar linken. Je kan dus voor verschillende rijsituaties de juiste rijmodi selecteren.  Je kan kiezen uit drie instellingen (Sport, Road, Rain) of een handmatige instelling (Rider). In de Rider modus kunnen de hulpsystemen onafhankelijk van elkaar ingesteld worden. De tractiecontrole kan dus ook los uitgezet worden op deze motor.

 

Sloffen

Goede banden onder een motor vind ik echt noodzakelijk. Ik heb met veel verschillende type en merken banden gereden en kan zeggen dat elke band anders is. Toen ik de Z900 bij Kawasaki Nederland ophaalde viel me direct een ding op: Deze motor is uitgerust met de geweldige Bridgestone S22 banden! Deze banden heb ik op het moment zelf ook op mijn eigen motor zitten, en niet zonder reden. Deze banden geven je namelijk veel zelfvertrouwen doordat ze goed aan het asfalt plakken! Daar viel dus niks over te klagen.

Wat wel handig is om te weten, is dat de Z900 standaard wordt geleverd met Dunlop Sportmax Roadsport 2-banden. Ik heb zelf nog nooit met deze type banden gereden dus kan me daar ook niet over uitlaten. Mocht je overwegen deze motor te kopen, probeer dan eerst deze banden uit. Als je tevreden bent laat je ze zitten, zo niet wissel je ze om.

Maar hoe rijdt de Z900?

Tja…. Wellicht de belangrijkste vraag. Hoe rijdt de Kawasaki Z900 Performance? Is de Z900 nou echt zo goed? Je leest in andere persverslagen heel veel lovende berichten over deze motor. Tijd om de Z900 is goed aan de tand te voelen!

Vanaf het moment dat ik plaats nam op de Z900 voelde dit gelijk vertrouwd aan. De zithouding is semi sportief. Ik draaide het contact om en er kwam leven in het TFT-Scherm. Het TFT scherm start heel erg snel op en de gegevens zijn goed af te lezen. Ik vind dat de kleuren in het TFT scherm ook mooi en helder.

Kort hierna volgde een kleine teleurstelling. Ik startte de motor, en hoorde nagenoeg weinig geluid komen uit de optisch mooie Akrapovic uitlaat. Het motor geluid van de Z900 is erg mooi, maar of die Akrapovic uitlaat nou een meerwaarde heeft ten opzichte van een standaard uitlaat qua geluidsniveau vraag ik me af. Uiteraard heeft deze uitlaat wel een ‘ E-keur ’ en speciaal ontwikkeld voor de nieuwe Euro-5 norm. De uitlaat voegt qua looks en gewichtsbesparing zeker wat toe aan het geheel. De dijkbewoners zullen in ieder geval blij zijn met deze uitlaat! ;)

Ondanks dat de Akrapovic uitlaat niet al teveel geluid maakt, maakt het inlaatgeluid dit weer helemaal goed. Vanaf het moment dat je boven de 6000 toeren komt merk je dat de motor echt tot leven komt. Het inlaatgeluid van deze motor is ongelofelijk mooi! Het is een diep, donker en duister geluid. Kawasaki gaf zelf ook aan dat bij het 2021 model het inlaatgeluid getuned is. Dit moet je zelf beleven om het te begrijpen ben ik bang…

De Z900 beschikt over 125 pk en een maximum van 98,6 nm aan koppel. Voor mij was dit meer dan voldoende. De motor komt erg goed van zijn plaats af en je hebt nooit het gevoel dat je vermogen tekort komt. De vierpitter zorgt ervoor dat het vermogen netjes gedoseerd word afgegeven, zonder maar iets van schokken. De motor haalt moeiteloos een topsnelheid van 245 km/u en zit binnen de 3 seconden op de 100 km/u.

Het schakelen op deze motor doe je ook zorgeloos. Het schakelen gaat erg soepel, je zit eigenlijk altijd in de juiste versnelling. Als een warme mes door de boter dus… Wat niet op deze motor zit, maar waar ik wel voorstander van ben is een quick-shifter. Kawasaki levert dit zelf niet voor de Z900. Echter zijn er wel bedrijven die dit after-market voor de Z900 leveren. Mis je het echt op deze motor? Ik denk de meeste motorrijders niet, vooral niet omdat de Z900 erg lekker schakelt. Maar goed, ik ben verwend en  misschien wat lui.

Dan de remmen van de motor… De Nissin remmen van de Z900 werken uitstekend. Ze grijpen goed en stevig in en zorgen niet voor een onbalans tijdens het remmen. Ook tijdens nat weer doen de remmen het goed.

Als je het gas goed open trekt, merk je dat het voorwiel in de eerste en tweede versnelling vanaf de 8000 toeren los wilt komen. Het gaat dan echt om een paar millimeter. Deze agressieve rijstijl beviel me er goed! Echter gebeurd dit alleen als je echt hoog in de toeren gaat jagen. De rustige rijder hoeft zich dus geen zorgen te maken dat het voorwiel onverwachts omhoog komt.

Gooi en smijtwerk is waar deze motor voor gemaakt is. Je legt de motor makkelijk in de bocht zonder dat je hier een onzeker gevoel bij krijgt. De veringen van de motor zijn goed afgesteld en filteren oneffenheden in het wegdek voor een nakedbike prima weg.

Ook op de snelweg presteerde de Z900 bijzonder goed! De Z900 voelt heel stabiel aan op de snelweg  en wat ik eerder al aangaf, je hebt niet het idee dat je vermogen te kort komt. Het kuipruitje zorgde ervoor dat het meeste wind langs me ging. Echter had ik wel wat last van vibraties om mijn helm. Maar goed, het is en blijft een nakedbike. Dan moet je wel tegen wat wind op je lichaam kunnen!

Na 800 kilometer aan diverse wegen, haalde ik gemiddeld een verbruik van 1:17,9. Niet slecht, voor mijn rijstijl.

Is de Kawasaki Z900 de beste in zijn klasse?

Kawasaki claimt zelf dat de Z900 de beste in haar klasse is, maar is dat ook zo? Als je gaat kijken naar de prijs kost de Kawasaki Z900 Performance 10.699 euro. En ja mensen, eerlijk is eerlijk, voor dat geld krijg je heel erg veel motor terug. Ik kan zelf geen motor van dezelfde prijscategorie bedenken die hier aan tippen en de zelfde specificaties hebben.

 

Conclusie

De Kawasaki Z900 performance is een hele goede nakedbike. Doordat deze motor erg vertrouwd rijdt is deze geschikt voor beginnende als gevorderde motorrijders. Je krijgt heel erg voor motor voor je geld. Het blok, de remmen en de versnellingsbak zijn dik in orde! De motor is makkelijk te berijden op zowel bochtige wegen als op de snelweg. De verschillende rijmodi’s op deze motor zijn makkelijk instelbaar en werken goed. De Akrapovic uitlaat maakt qua decibels geen indruk, maar is optisch heel erg mooi. Het getunede inlaatgeluid klinkt fenomenaal. Om je vingers bij af te likken! Kortom, een hele complete en stoere motor voor die 10.699 euro! De beste motor in haar prijscategorie!

 


«   »