
De nieuwe Triumph Speed Triple 1200 RS 2021.
Triumph kondigde de nieuwe Triumph Speed Triple 1200 RS in januari 2021 aan. Zoals de meeste mensen wel weten word ik erg enthousiast van Triumph’s. Je zal er dus niet gek van staan te kijken dat ik stond te springen om dit nieuwe model testen. Op naar Motorcentrum Rijen, die mij de mogelijkheid gaf om hun Speed Triple onder de loep te nemen.
De looks
De looks…. laten we het daar eerst eens over hebben. Ik vind persoonlijk dat Triumph echt enorm goed is in het ontwerpen en vormgeven van motoren. De afwerking is altijd goed voor elkaar en je kunt rekenen op een uniek design. Dat geldt ook voor deze Speed Triple: het is een echte eye-catcher !
Ik weet dat de Street/Speed Triple smaakgevoelige motoren zijn. Er zijn mensen die de dubbele koplampen niet kunnen waarderen. Ik val niet in de categorie mensen. Ik ben blij dat Triumph dit jaar de Speed Triple heeft uitgerust met de vernieuwde led koplampen, die de Street Triple al een jaar eerder kreeg. Alle verlichting op de Speed Triple is LED uitgevoerd. De knipperlichten zien er standaard al sjiek uit en het achterlicht van de Speed Triple is in mijn ogen een mooi subtiel ontwerp.
Het lakwerk van de Triumph ziet er ook piekfijn uit. Je ziet dat hier niet op is bezuinigd en dat de kleurstellingen goed bij elkaar passen. Ook vind ik het mooi dat Triumph ervoor kiest om hun logo op de tank te leggen, waar veel andere fabrikanten ervoor kiezen dit te doen met stickers. De opliggende letters ogen wat meer ‘Premium’ in mijn ogen.
De afwerking van de ‘ Single swingarm ’ ziet er prachtig compact uit. Een mooi detail is het Triumph logo verwerkt in de naaf van de velg. Dit laatste is wel een accessoire.
Het enige wat ik qua design op deze motor mis is een windschermpje. Ik vind nu het dashboard zo kaal uitsteken boven de laaghangende LED koplampen. Gelukkig heeft Triumph hier al over nagedacht en kan je een OEM windschermpje bestellen die erg mooi aansluit bij het geheel.
Ook is deze Speed Triple 1200 RS voorzien van carbon voor spatbord wat er erg luxe uitziet!


Connectiviteit
Triumph heeft niet alleen aan de prestaties van de motor gewerkt maar ook aan vernieuwede electronica. Deze Speed Triple 1200 RS is voorzien van een gloednieuw TFT display. Het lijkt alsof Triumph geleerd en geluisterd heeft naar de gebruikers van de Street Triple. Dit TFT display is veel eenvoudiger af te lezen en het is veel makkelijker om door het menu heen te gaan. Ook de snelheid en toerenteller zijn duidelijk af te lezen. Je kunt kiezen uit twee verschillende thema’s en de helderheid instellen. Het is ook mogelijk om je telefoon te koppelen met deze motor. Je kunt dan je telefoon als navigatie gebruiken, je Gopro bedienen en telefoontjes opnemen of ophangen. Niet verkeerd dus!
Rijmodi
Er zijn vijf vooraf ingestelde rijmodi om uit te kiezen: Rain, Road, Sport, Track en Rider. Elke rijmode heeft zijn eigen vooraf ingestelde ABS-, TC- en gasklepinstellingen, waarbij de wheelie-besturing deel uitmaakt van het tractiecontrolesysteem. Dit noemen ze het ‘Advanced Front Wheel Lift Control’. Ik snap niet zo goed waarom Triumph hiervoor gekozen heeft aangezien het prettiger zou werken om wheeliecontrol een aparte optie te maken binnen de rijmodi.

Sloffen
Triumph heeft ervoor gekozen om deze motor uit te rusten met Metzeler RACETEC banden. Dit was voor mij de eerste keer dat ik kennis maakte met het merk Metzeler. De semi-slicks van Metzeler vond ik erg fijn rijden. Het was een warme en droge dag toen ik de Speed Triple testte. In deze omstandigheden kwamen de banden goed tot zijn recht.
Ik heb geen enkel moment een onzeker gevoel bij de banden gehad. De banden warmde snel op en waren goed afgestemd ten opzichte van het vermogen dat de Speed Triple heeft. Als ik de overige recensies mag lezen doen deze banden het op het circuit ook heel erg goed. Ik ben wel nieuwsgierig hoe de banden zich houden tijdens koud en nat wegdek. Dit heb ik niet kunnen testen, maar ik kan me zo voorstellen dat de Metzeler RACETEC hier niet voor gemaakt zijn.
Hoe rijdt de Triumph Speed Triple 1200 RS?
Al vroeg in de morgen kwam ik aan bij Motorcentrum Rijen. De eigenaar Cees rolde de nieuwe Speed Triple naar buiten toe. Het eerste wat ik dacht was, jeetje wat een dikke fiets. Je ziet dat de motor een stuk meer body heeft dan zijn kleine broertje de Street Triple. Alles aan deze motor is net wat groter, ondanks dat Triumph de Speed Triple wat compacter heeft gemaakt dan zijn voorgangers.
Er is veel gesproken over het vernieuwde blok van de nieuwe Speed Triple. Waar het blok van de Speed Triple in 1994 goed was voor 98 PK, is dat 27 jaar later flink opgeschroefd. Met een vleugje Moto-2 kennis is het nieuwe blok een vloeistof gekoelde driecilinder. De nieuwe Speed Triple levert 178 PK en 125 nm aan koppel en weegt netto 198 kg! Dat klinkt op papier niet slecht, maar uit dit zich ook op de weg?
Het eerste wat me opviel toen ik de motor startte was het geluid dat de Speed Triple produceerde. Zit hier een originele uitlaat onder en is dit euro 5 goed gekeurd? Petje af voor Triumph. Ze zijn er ondanks de strengere normen in weten te slagen deze motor een mooi, diep en niet te tam geluid te geven. En trouwens, de motor starten doe je met de keyless sleutel in je jaszak!
Wat me ook opviel was het duidelijke display. Alle gegevens zijn makkelijk af te lezen en het wisselen van bijvoorbeeld rijmodus of overige opties in het display is een fluitje van een cent.
En nu de weg op! Vanaf het moment dat ik weg reed voelde ik dat het blok erg soepel was. Zonder hakken of stoten reed ik weg. Het heerlijke driecilinder geluid zorgde voor een echte beleving. Ik vond het inlaat geluid ten opzichte van de Street Triple beter klinken.
Je voelt dat de Speed Triple een stuk slanker en compacter is geworden ten opzichte van zijn voorgangers. Het zadel is 830 mm hoog, wat voor mijn 1,74m prima was. Ik kwam makkelijk met mijn voeten aan de grond. Het viel me op dat het zadel erg comfortabel was.
De motor voelt licht en wendbaar aan. Je merkt dat de Speed Triple 10 kg verloren heeft ten opzichte van de vorige modellen. Ik moet wel zeggen dat ik de Street Triple een stuk wendbaarder en speelser vindt dan de Speed Triple. De Speed Triple is natuurlijk ook wel een andere categorie motor en heeft van alles net wat meer dan de Street Triple.
De zithouding van de motor is semi-sportief. Je zit erg comfortabel en een klein stukje schuin naar voren. Ondanks dat je wat schuin naar voren zit is deze motor geen polsenbreker. De houding voor mijn knieën waren goed.
De versnellingsbak van de motor viel me wat tegen. Ik vond het handmatig schakelen wat stroef gaan. Niet helemaal wat ik gewend was van een Triumph. Ik moet wel zeggen dat bij het gebruik van de quickshifter het schakelen erg soepel ging en zonder enige stroefheid. Het zal je niet verbazen dat dit een up-and-down quickshifter is waar ik groot voorstander van ben!
Op de snelweg viel de winddruk op mijn lichaam wat tegen. Ik denk dat dit komt omdat er standaard geen ruitje op zit. Dit is dus het eerste wat ik op deze motor zou plaatsen als ik hem zou kopen. De cruise control was op de snelweg wel ideaal en heel makkelijk te gebruiken. Triumph heeft de knoppen goed ingedeeld waardoor het activeren van de cruise control erg eenvoudig is.
Je merkt dat deze Speed Triple zowel op de binnenwegen als op de snelweg goed zijn werk doet. Het is een echte hooligan machine, vooral in de bochten. Als je vanuit de tweede versnelling goed het gas open gooit gaat het voorwiel de lucht in. Echter zorgt de ‘Advanced Front Wheel Lift Control’ ervoor dat je bij onbedoelde wheelies nooit te ver gaat. Je kan zelf instellen tot hoever dit systeem ingrijpt.
Triumph heeft de nieuwe Speed Triple wederom uitgerust met Öhlins vering. De veren zijn geheel instelbaar en zien er heel erg mooi uit. En wat rijdt dit lekker zeg ! Ik ben zelf een sportieve rijder en het lijkt alsof Triumph de vering voor sportief rijgedrag heeft afgesteld. Dikke prima dus!
Krachtig en gedoseerd remmen met deze motor is ook geen probleem. De Speed Triple 1200 RS is uitgevoerd met dubbele Brembo 320 mm schijven met Brembo Stylema remklauwen en een instelbare Brembo MCS rempomp voor en een enkele remschijf met Brembo tweezuiger remklauw achter. Dat is niet mis!
Ik reed zelf constant in de rijmodus ‘ Sport ’. Ik moet zeggen dat dit voor straatgebruik een zeer fijne rijmodus is. De veiligheidselectronica zoals de Advanced Front Wheel Lift Control, tractiecontrole en ABS grepen niet onnodig snel in. Je merkt dat Triumph op dit gebied erg ver is!


Conclusie
De Triumph Speed Triple 1200 RS is in mijn ogen zeer geslaagd. De looks van de motor zijn zeer geslaagd en de afwerking van de motor is boven gemiddeld. Triumph heeft echt gebruik gemaakt van hoge kwaliteit producten en dat zie je zeker weten terug. De motor zit lekker, rijdt soepel en het vernieuwede 3 cilinder blok zorgt voor een hoop plezier. De versnellingsbak vond ik wat stroef, echter bij het gebruik met de quickshifter had je hier totaal geen last van. Het blijft een nakedbike dus houd rekening met winddruk. Ik denk dat dit eenvoudig op te lossen valt met een OEM windschermpje. Het geluid van de motor is heerlijk, zelfs met de standaard uitlaat. Hoe Triumph dit voor elkaar heeft gekregen begrijp ik nog steeds niet, maar goed… De remmen en vering zijn super goed. De vering is erg sportief afgesteld wat naar mijn idee erg lekker reed. Ook heeft Triumph gebruik gemaakt van een goede bandenkeuze. Het TFT display is goed afleesbaar en makkelijk bedienbaar. De rijmodi zijn makkelijk te wisselen en zijn standaard vanaf Triumph goed afgesteld. De grote vraag die mensen aan mij vroegen: ‘’ Wil je je huidige Street Triple omruilen voor de nieuwe Speed Triple? ’’. Mijn antwoord hierop is simpelweg NEE! Ik ben erg gehecht aan mijn Street Triple en vind hem wat speelser en wendbaarder dan de nieuwe Speed. Misschien denk ik er in de toekomst anders over, maar voor nu ben ik dik tevreden!





